My Photo
Name:
Location: Uzes, France

In the computer business since 1962 - love IT.

2004-10-21

Skaldjur - Kokosräkor och ris på riktigt thaivis

04/10/2003 07:07:00
http://www.aftonbladet.se/vss/matovin/story/0,2789,369776,00.html

Kokosräkor och ris på riktigt thaivis

Nej, nej, nej, kokosmjölk är inte den där vattniga vätskan inuti kokosnötterna. Det tillverkas av det vita på insidan av skalet på nötterna. Du hittar det i burkar på snabbköpet. Foto: PÄR JOHANSSON

Kokosräkor Tillagningstid 25 minuter
Bli icke förfärade över mängden ingredienser. Det här snor ni ändå ihop på ett kick. Och gott blir det. Kokosströet är min nya favorit.

Det här behöver du
(4 personer)
800 g räkor med skal
3 dl jasminris
1 dl kokosflingor
1 tsk socker
0,5 dl rostad lök
2 msk sesamfrön
1 msk grön thaicurry
1 msk riven färsk ingefära
2 chilifrukter
1 msk olja
4 dl kokosmjölk
1 msk pressad lime
1 msk fisksås

Så här gör du
1. Ta fram räkorna och tina dem om de är frysta. Skala räkorna.
2. Sätt igång riskoket.
3. Ta itu med ströet: Hetta upp en torr stekpanna. Rosta kokosflingorna, sesamfröna och sockret ett par minuter. Passa så att inte ströet blir bränt.
4. Blanda ner den rostade löken och ta av värmen. (Kokosströet räcker förmodligen till mer än den här rätten. Strö på kokt fisk, stekta kycklingbröst, ris eller potatismos.)
5. Skala och riv ingefäran.
6. Kärna ur chilifrukterna och hacka dem.
7. Fräs ingefäran och chilin i oljan i en kastrull.
8. Häll i kokosmjölken och thaicurryn. Rör om och puttra ett par minuter.
9. Smaka av med pressad lime och fisksås. Lägg i räkorna och värm dem någon minut i såsen.
10. Servera med riset och kokosströet.

Gott att dricka till
En ljus och läskande öl:
Old gold (1441) Sverige, 13:60 kronor (33 cl).

Tipset
Har du brådis så nöj dig med ris och räkor kokade i kokosmjölk med thaicurry.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home