My Photo
Name:
Location: Uzes, France

In the computer business since 1962 - love IT.

2004-10-20

Calamares - Stekt bläckfisk med potatis

15/04/2003 07:40:46
http://www.aftonbladet.se/vss/matovin/story/0,2789,288156,00.html

Stekt bläckfisk med potatis

Nu blir det bläcka! Men tänk inte tant Effie i serien Ernie. Tänk i stället på en liten italiensk fiskeby och ett bord på bykrogen i skymningen.
Det här behöver du
(4 personer)
500 g djupfryst bläckfisk (inte panerade ringar)
400 g potatis
3 vitlöksklyftor
1 + 3 msk olivolja
400 g krossade tomater,
2 msk hackad färsk oregano eller 2 tsk torkad
2 msk hackad persilja
1 chilifrukt
1 dl vitt vin
salt, peppar
2 citroner
vildris

Så här gör du
1. Ta fram bläckfisken så att den hinner tina något. Du kan snabba på processen genom att spola den med varmt kranvatten en knapp minut och sedan med kallt vatten.
2. Koka upp potatisvatten i en kastrull.
3. Skala potatisen, skär i sockerbitsstora bitar och koka tills de är nästan klara.
4. Skala och skiva vitlöken. Kärna ur och hacka chilin.
5. Hacka oreganon och persiljan.
6. Fräs vitlöken och chilin i 1 msk olivolja i en gryta eller stor kastrull.
7. Häll i tomaterna när vitlöken börjar ta färg. Rör om, salta, peppra och rör ner det gröna hacket. Koka ihop några minuter.
8. Lägg i potatisbitarna när de är nästan färdigkokta.
9. Skär bläckfisken tvärs över
i ringar.
10. Hetta upp resten av olivoljan (3 msk) i en stekpanna och fräs bläckfisken. Salta och peppra.
Fisken brukar vätska sig först. Fortsätt stek tills den är torr och bli lite brynt. Häll på vinet och rör om.
11. Lägg över i tomat- och potatisröran. Blanda. Smaka av med salt, peppar och lite pressad
citron.
12. Servera med bröd och mer citron att pressa över.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home