My Photo
Name:
Location: Uzes, France

In the computer business since 1962 - love IT.

2004-10-20

Ceviche - Seviche

23/11/01 06:43:14
http://www.santesson.com/srecmexi.html

Seviche

Vid "vanlig" matlagning förändras fiskköttet, dvs äggviteämnena, genom att man värmer dem så att de koagulerar. Samma resultat kan uppnås genom att använda en syra. Seviche är fisk som tillagats genom behandling med saft från lime eller citron och den har ingenting av rå fisk över sig! Det är viktigt att fiskfiléerna är pinfärska och helt skinnfria.
Det finns fler recept på seviche tillgängliga på Nätet!
Ingredienser (för 4 pers. som entré eller 2 pers. som huvudrätt):
400-500 g fiskfilé, gärna plattfisk
2 dl nypressad citronsaft
1-2 finhackade chilipepparfrukter
1-2 krossade vitlöksklyftor
5-10 g krossad koriander
salt och svartpeppar efter smak
200 g skalade, urkärnade och grovhackade tomater
100 g finhackad purjolök
200 g skalad gurka i små tärningar
· · · · · Gör så här:
Skär upp fiskfiléerna i 1,5 - 2 cm stora tärningar och lägg dem i en skål som får plats i kylskåpet. Tillsätt chilipepparn, vitlöken och koriandern, häll på citronsaften (som skall täcka fiskbitarna, eventuellt får du packa dem samman).
Om så önskas kan även grönsakerna tillsättas. De gör rätten mera "matig" och är speciellt på sin plats om man avser att servera sevichen som en lätt sommarhuvudrätt en varm dag. Blanda grönsakerna med fisk-citron-blandningen.
Låt stå minst 3, helst 5-6 timmar i kylskåp. Fiskköttet skall vara vitt och "ogenomskinligt" när marineringsprocessen är fullbordad. Servera kallt, tillsammans med t.ex. rostat bröd eller pain Riche (baguette).

0 Comments:

Post a Comment

<< Home